Find vej     |     Thyborøn     |     Udvalgte steder     |     Det Blå Flag     |     Thyborøn lige nu...     |     Kontakt
Dansk  English  Deutsch
Thyborøn
Sneglehuset
Thyborøn er en by med mange muligheder for oplevelser.

Mange tusinde turister nyder hvert år vores enestående naturområde, og de mange attraktioner og faciliteter for turister, som kommunen tilbyder.

Vi har særdeles gode og brede badestrande, der egner sig for både børn og voksne.

Sneglehuset - som naturligvis ligger på Sneglevej i den sydvestlige bydel, er et helt utroligt hus, dekoreret med millioner af skaller, skabt af en enkelt mand gennem et langt liv. Overalt, både ude og inde, er murværk og møbler dækket af sindrige mønstre, skabt af muslingeskaller og sneglehuse. Sneglehuset og udstillingen er egnens største turistattraktion - besøgt af kongehuset og har flere gange været i tysk og dansk tv - et hus hele familien vil beundre. Der er gode parkeringsforhold og kun 100 m fra Sneglehuset ligger Thyborønfæstningen med de ca. 100 bunkers fra 2. Verdenskrig.

Thyborøn er en by i det nordlige Vestjylland med 2.165 indbyggere (2013)[1], beliggende ved Limfjordens udløb til Vesterhavet. Den ligger i Region Midtjylland og hører til Lemvig Kommune.

Byen er opstået om havnen nordligst på Harboøre Tange ved Thyborøn Kanal. Havnen blev anlagt i 1915-1918 og er med over 110 hjemmehørende fiskefartøjer, med en samlet tonnage på ca. 15.000 BT. en af danmarks største fiskerihavne. På havnen ligger ankeret fra den russiske orlogsfregat, Alexander Newski, der forulykkede 25. november 1868, ud for Harboøre Tange. Det blev fundet i 1958 og måler fem meter og vejer fem tons.

By og omegn.

Byen er kendt for VLTJ, Vemb-Lemvig-Thyborøn Jernbane, der er udødeliggjort af folkemusikgruppen Tørfisk, som også har hjemsted i Thyborøn.

Ved Thyborøn ligger Thyborøn-fæstningen, der er en af de største der blev anlagt af tyskerne under 2. verdenskrig. For at forsvare indsejlingen til Limfjorden blev der bygget 66 store og 40 mindre bunkere og kanonstillinger.

Syd for Thyborøn ligger Cheminova, som er den største arbejdsplads ved siden af havn, fiskeri og fiskeindustri.

Thyborøn er fra gammel tid en del af Thy, da grænsen gik ved Pælediget lige syd for den nuværende Thyborøn by. Tilsvarende var Harborøn (nuværende Rønland) den nordligste del af Hardsyssel. Ved gennembruddet af tangen i 1800-tallet bestod Thyborøn endnu kun af få huse. På grund af høfde- og havnebyggeriet voksede befolkningstallet, og det blev upraktisk at høre til Agger Sogn og Vestervig-Agger Kommune. I 1954 blev den nye Thyborøn Kommune overført til Ringkjøbing amt. Indtil 1970 hørte Thyborøn stadig til Thisted Amt ved folketingsvalg.